Ocena skuteczności zastosowania preparatu Nutilis Clear u pacjentów z dysfagią - Waśko-Czopnik, Dorota (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2018)
Wstęp. Zaburzenia połykania stanowią złożony i poważny problem zarówno dla pacjenta, jak i w opiece pielęgniarskiej nad chorym. Dotyczy on najczęściej osób starszych, po udarze oraz pacjentów onkologicznych. Obawy przed zakrztuszeniem się oraz trudności w połykaniu pokarmów płynnych i stałych powodują ograniczanie przyjmowanych pokarmów, pogarszając tym samym stan ogólny chorych. Ułatwienie procesu połykania dzięki zmianie konsystencji pokarmu i płynu mogłoby stanowić rozwiązanie tych problemów. Cel pracy. Celem badania były: ocena skuteczności zastosowania preparatu Nutilis Clear, jego wpływ na bezpieczeństwo połykania u pacjentów z dysfagią oraz zebranie informacji na temat pierwszych doświadczeń pacjentów i/lub opiekunów ze stosowania preparatu. Materiał i metody. W badaniu wzięli udział pacjenci z dysfagią po udarze oraz pacjenci onkologiczni. Było ono prowadzone przez wykwalifikowane pielęgniarki. Przed włączeniem do badania każdy chory wyraził zgodę na udział, wypełniono kwestionariusze oceniające stan chorego przed zastosowaniem preparatu i po. W ocenie brano pod uwagę ilość płynów przyjmowanych w ciągu dnia, czas i liczbę łyków potrzebnych do spożycia 50 ml wody, liczbę kaszlnięć podczas jej picia oraz poziom lęku chorego przed zakrztuszeniem. Po okresie 1–2 tygodni przyjmowania preparatu ponownie oceniono wymienione parametry. Wyniki. Po analizie otrzymanych wyników stwierdzono, że dodatek do płynów preparatu Nutilis Clear znacząco poprawił wszystkie oceniane parametry w obu grupach chorych, co wpływa na zwiększenie komfortu funkcjonowania pacjenta, lepszy stan nawodnienia i odżywienia oraz poprawę jakości opieki nad chorym. Wnioski. Mając na uwadze zalety preparatu — łatwość jego stosowania, bezpieczeństwo oraz korzyści dla pacjenta i personelu sprawującego opiekę — warto rozważyć jego wprowadzenie i zastosowanie na stałe w praktyce pielęgniarskiej.