Parents knowledge on child nutrition - Łukasik, Renata; Berek, Angelika (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2018)
Wstęp. Prawidłowe żywienie od chwili narodzin warunkuje optymalny rozwój fizyczny i intelektualny dziecka, ma również istotne znaczenie dla kształtowania dobrych nawyków żywieniowych. Cel pracy. Celem pracy było określenie stanu wiedzy rodziców na temat prawidłowego żywienia niemowląt i ocena zgodności wprowadzania poszczególnych produktów do diety w odniesieniu do aktualnych norm żywieniowych. Materiał i metody. Badaniem objęto grupę 70 rodziców dzieci hospitalizowanych w oddziale niemowlęcym w Szpitalu Pediatrycznym w Bielsku-Białej. W badaniach wykorzystano autorski kwestionariusz ankiety. Za pomocą testu chi-kwadrat i testu Fishera zbadano zależność między wiedzą rodziców na temat żywienia dzieci w wieku niemowlęcym a ilością posiadanych dzieci, wiekiem rodziców, miejsc em zamieszkania. Wyniki. Ponad połowa ankietowanych uważa, że ich wiedza na temat żywienia dzieci jest wystarczająca, a głównym źródłem informacji jest Internet; 57,1% kobiet karmiło w sposób naturalny przynajmniej do pierwszego półrocza życia dziecka, 45,7% respondentów wykorzystuje do żywienia niemowlęcia posiłki zarówno przyrządzone samodzielnie w domu, jak i gotowe dania z atestem. Pierwszy posiłek uzupełniający wprowadziło zgodnie z zaleceniami 78,6% ankietowanych. Wnioski. Wiedza rodziców na temat żywienia niemowląt w dużej mierze jest zgodna z aktualnymi standardami. Rodzice stosują się do zaleceń ekspertów odnośnie wyłącznego karmienia piersią przez pierwszych 6 miesięcy życia dziecka oraz w odpowiednim czasie wprowadzają posiłki uzupełniające. Rodzice podają niemowlętom więcej posiłków w ciągu doby niż zalecają eksperci. Wiek rodziców, liczba posiadanych dzieci oraz miejsce zamieszkania wpływają na stan wiedzy na temat żywienia niemowląt.