Aspekty finansowe i prawne związane z transplantacją w opinii studentów z uwzględnieniem czynników socjodemograficznych - Smoleń, Ewa; Ścieranka, Martyna; Lisowska, Diana; Budzińska, Klaudia; Mazur, Anna (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2018)
Wstęp. W polskim prawie pełne uregulowanie transplantacji zapewnia Ustawa z dnia 1 lipca 2005 roku o pobieraniu, przechowywaniu i przeszczepianiu komórek, tkanek i narządów. Zgodnie z obowiązującymi przepisami prawnymi istnieje zakaz handlu organami oraz uzyskiwania jakichkolwiek korzyści materialnych i finansowych. Dawstwo to akt, który powinny cechować niekomercyjność i altruizm. Cel pracy. Określenie wiedzy na temat aspektów finansowych i prawnych związanych z transplantacją w opinii studentów. Materiał i metody. Badania przeprowadzono metodą sondażu diagnostycznego i techniką ankiety w grupie 355 studentów jednej z podkarpackich szkół wyższych. Zastosowano autorski kwestionariusz ankiety. Przyjęto poziom istotności p < 0,05. Zastosowano testy V-Cramera, Tau-c Kendalla i Chi-kwadrat. Wyniki. Mniej niż połowa studentów wskazała na brak uzyskiwania korzyści finansowych związanych z dawstwem narządów. Co dziesiąty ankietowany deklarował powiązanie pobierania narządów w Polsce z korzyściami finansowymi. Zdaniem niemal połowy studentów polskie prawo reguluje kwestię dawstwa narządów. Wyższą wiedzę w tym zakresie uzyskano u osób studiujących na kierunkach medycznych. Wnioski . W Polsce zgodnie z obowiązującymi przepisami prawnymi istnieje zakaz handlu organami oraz uzyskiwania jakichkolwiek korzyści materialnych i finansowych. Dawstwo to akt, który powinny cechować niekomercyjność i altruizm, które poddali w wątpliwość studenci. Ze względu na deficyt wiedzy w tych aspektach należy kontynuować badania na większej grupie respondentów oraz w innych grupach społecznych.