Kompetencje emocjonalne w pracy pielęgnacyjno-leczniczej - Załuski, Maciej; Makara-Studzińska, Marta (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2018)
Z roku na rok rośnie liczba badań eksplorujących zagadnienia kompetencji emocjonalnych pracowników medycznych w związku z profesjonalizacją kontaktu z pacjentem oraz emocjonalnymi kosztami wykonywanego zawodu. Działania podejmowane przez pielęgniarkę, angażujące w sposób zamierzony jej procesy emocjonalne, nazwano pracą emocjonalną (EL, emotional labour). Artykuł przybliża pojęcie EL, jej źródła, funkcje, jakie pełni, postaci oraz pozytywne i negatywne następstwa. Przedstawiono również kierunki badań nad EL oraz stosowane narzędzia badawcze.