Osoba starsza przebywająca w instytucji opiekuńczej jako podmiot opieki pielęgniarskiej – wybrane zagadnienia etyczne - Zurzycka, Patrycja; Puto, Grażyna; Repka, Iwona (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2018)
Ze względu na starzenie się społeczeństw instytucjonalna opieka nad osobami starszymi staje się coraz powszechniejsza. W opiece tej pojawiają się liczne problemy etyczne, głównie związane z koniecznością zapewnienia podopiecznym ich potrzeb jednostkowych — poszanowania godności, wspierania autonomii oraz zapewnienia bezpieczeństwa, a także z uwzględnieniem potrzeb pozostałych mieszkańców oraz uwarunkowań organizacyjno-formalnych sprawowanej opieki. Dylematy powstające w związku z udzielanymi świadczeniami muszą podlegać rozstrzygnięciu pomiędzy prawem do samostanowienia i autonomii pacjenta, prawami pozostałych pacjentów a obowiązkami zawodowymi personelu. Celem pracy jest przedstawienie wybranych zagadnień etycznych związanych z opieką nad osobą starszą przebywającą w instytucji opiekuńczej.