Zastosowanie Międzynarodowej Klasyfikacji Praktyki Pielęgniarskiej ICNP® w pielęgnowaniu dziecka z chorobą trzewną - Zimorska, Paulina; Grabowska, Hanna (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2018)
Wstęp. Celiakia to choroba immunologiczna o podłożu genetycznym. Charakteryzuje się nietolerancją glutenu, prowadząc do stopniowego zaniku kosmków jelitowych i tym samym do zaburzeń wchłaniania składników pokarmowych. Cel pracy. Celem pracy było ukazanie pielęgnowania pacjenta z chorobą trzewną z zastosowaniem Międzynarodowej Klasyfikacji Praktyki Pielęgniarskiej ICNP®. Materiał i metody. Badaniem objęto 8-letniego chłopca hospitalizowanego w listopadzie 2017 roku na Oddziale Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego z powodu podejrzenia celiakii. W badaniach zastosowano metodę case study (technikę wywiadu, obserwacji, pomiarów, analizy dokumentacji medycznej) oraz mapowania terminów tradycyjnych na referencyjny język ICNP®. Wyniki i wnioski. Na podstawie uzyskanych danych postawiono diagnozy pielęgniarskie odzwierciedlające status biologiczny, psychospołeczny oraz zasoby samoopiekuńcze dziecka i jego rodziców. U pacjenta rozpoznano: ból brzucha [10043953], biegunkę [10000630], ryzyko odwodnienia [10041895], nudności [10000859], brak apetytu [10033399], osłabienie [10022880], dyspepsję [10047094], niedowagę [10027316], zaburzony sen [10027226], brak wiedzy o teście diagnostycznym [10021987], brak wiedzy o chorobie [10021994], brak wiedzy o reżimie diety [10021939]. Zadania pielęgniarki nad chorym z celiakią dotyczyły przede wszystkim współudziału w procesie diagnostycznym, monitorowania i łagodzenia dolegliwości oraz edukacji zdrowotnej dziecka i jego rodziny. Słownik ICNP® jest doskonałym narzędziem, za pomocą którego w bardzo czytelny sposób można przedstawić plan opieki pacjenta z celiakią.