Uremiczna neuropatia nerwu wzrokowego - Lewczuk, Natalia; Bogusławska, Joanna; Misiuk-Hojło, Marta (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2018)
Dializoterapia oraz terapia farmakologiczna, którym są poddani pacjenci z niewydolnością nerek, jak i sama choroba nerek mogą powodować liczne zaburzenia okulistyczne. Obserwowane zmiany występują zarówno w przednim, jak i tylnym odcinku gałki ocznej, obejmując spojówkę, rogówkę, soczewkę, siatkówkę obwodową, okolicę plamkową oraz nerw wzrokowy. Uremiczna neuropatia nerwu wzrokowego, objawiająca się nagłą bezbolesną i postępującą utratą widzenia oraz obrzękiem tarczy nerwu wzrokowego, jest bardzo rzadkim powikłaniem schyłkowej niewydolności nerek, ale może być również jej pierwszym symptomem. Na świecie opisano zaledwie kilka przypadków tego zaburzenia. Jej rozpoznanie jest ważne, ponieważ włączenie leczenia przyczynowego w postaci dializoterapii oraz podanie ogólnie steroidów skutkują znaczną, w niektórych przypadkach spektakularną, poprawą ostrości wzroku oraz wycofaniem się ubytków w polu widzenia. Klinicyści, w przypadku pogorszenia ostrości wzroku z towarzyszącym obrzękiem tarczy nerwu wzrokowego u pacjenta z chorobą nerek, powinni brać pod uwagę mocznicowe tło zaburzeń, szczególnie w różnicowaniu z przednią niedokrwienną neuropatią nerwu wzrokowego bez zapalenia naczyń, w której brak skutecznego leczenia, a rokowanie dla powrotu funkcji widzenia jest niekorzystne. Badanie stężeń mocznika oraz kreatyniny powinno stać się standardem diagnostycznym w przypadku każdej nagłej utraty widzenia.