Czynniki ryzyka predysponujące do wystąpienia dysfunkcji gruczołów Meiboma - Zakrzewska, Aleksandra; Machalińska, Anna (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2018)
Najnowsze dane epidemiologiczne wskazują, że dysfunkcja gruczołów Meiboma jest najczęstszą przyczyną występowania objawów związanych z zespołem suchego oka. Kluczowym elementem w patogenezie dysfunkcji gruczołów Meiboma jest nadmierne rogowacenie przewodów wyprowadzających i ujść gruczołów Meiboma pogłębiające się z wiekiem. Podeszły wiek stanowi podstawowy czynnik predysponujący do rozwoju dysfunkcji gruczołów Meiboma. Okazuje się jednak, że wpływ na morfologię oraz funkcję gruczołów mają również zaburzenia hormonalne, niektóre leki, a także choroby skóry. Szczególnie narażeni na zanik tkanki gruczołowej są palacze tytoniu. Ponadto istotne zmiany w jakości wydzieliny gruczołów Meiboma zaobserwowano u użytkowników soczewek kontaktowych.