Samobójstwo poprzez rozcięcie brzucha w zakładzie karnym - Mugadlimath, Anand B.; Sane, Mandar R.; Zine, Kailash U.; Hiremath, Rekha M. (Archiwum Medycyny Sądowej i Kryminologii/Archives of Forensic Medicine and Criminology, 2018)
Samookaleczenia w okolicy brzucha nie są często spotykanym typem urazów. Samodzielnie zadane, śmiertelne rany jamy brzusznej należą do rzadkości, zwłaszcza w zakładach karnych. Mężczyzna osadzony w areszcie śledczym w toku postępowania prowadzonego z powodu podjęcia próby samobójczej został znaleziony w łazience, w kałuży krwi, z rozciętym brzuchem i odsłoniętymi pętlami jelit. Drzwi łazienki były zamknięte od wewnątrz i aby dostać się do pomieszczenia, niezbędne było sforsowanie ich siłą. Pomimo niezwłocznej hospitalizacji i leczenia operacyjnego w trybie nagłym pacjent tego samego dnia zmarł. Ponieważ mężczyzna miał za sobą kilka nieudanych prób samobójczych i toczyło się wobec niego postępowanie w związku z usiłowaniem samobójstwa (przestępstwo z art. 309 indyjskiego kodeksu karnego), władze aresztu śledczego podjęły odpowiednie środki ostrożności, aby uniemożliwić mu dostęp do jakiejkolwiek broni, narzędzia lub materiału, które mogłyby skłonić go do podjęcia kolejnej próby. Mimo to mężczyzna popełnił samobójstwo przy użyciu pozornie nieszkodliwego przedmiotu – jednorazowej maszynki do golenia. Przypadek jest wart zaprezentowania ze względu na rzadkość tego typu samobójstw. Pokazuje on również, jak ważne jest zachowanie środków ostrożności wobec więźniów ze skłonnościami samobójczymi.