Dziecko po śmierci rodzica lub innej znaczącej osoby - Stachnik, Katarzyna; Kotlińska-Lemieszek, Aleksandra (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2018)
Strata rodzica lub innej znaczącej osoby to dla dziecka jedno z najtrudniejszych doświadczeń życiowych, mających wpływ na wszystkie sfery jego życia w okresie dzieciństwa i radzenia sobie w życiu dorosłym. Na podstawie przeglądu literatury i doświadczenia pracy w zespole opieki nad osieroconymi, w artykule omówiono sposoby funkcjonowania dziecka w żałobie po stracie rodzica lub innej znaczącej osoby, adekwatne do wieku rozumienie tego procesu, czynniki wpływające na utrudnienie lub niemożność przeżywania procesu żałoby oraz potencjalne następstwa osierocenia w dzieciństwie. Opieka paliatywna obejmuje zakresem działania również rodzinę i bliskich chorego, co dotyczy szczególnie dzieci zmarłych pacjentów i stanowi jedno z najtrudniejszych zadań dla zespołów hospicyjnych.