Ocena sytuacji w opiece paliatywnej w Polsce w 2017 roku - Ciałkowska-Rysz, Aleksandra; Dzierżanowski, Tomasz (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2018)
W pracy dokonano oceny sytuacji, finansowania oraz dostępności opieki paliatywnej w Polsce w 2017 r. Do przygotowania niniejszego opracowania wykorzystano dane Narodowego Funduszu Zdrowia, Ministerstwa Zdrowia, Centrum Kształcenia Pielęgniarek i Położnych, Centrum Egzaminów Medycznych oraz raporty konsultantów. Wykazano, że dostęp do świadczeń gwarantowanych z opieki paliatywnej i hospicyjnej w Polsce jest zróżnicowany regionalnie. Dysproporcje pomiędzy województwami dotyczą liczby jednostek, nakładów na jednego mieszkańca oraz dostępności świadczeń. Najlepsza dostępność dotyczy świadczeń domowych. Wprowadzenie nowych taryf świadczeń w dziedzinie opieki paliatywnej i hospicyjnej w 2017 r. spowodowało zwiększenie nakładów na opiekę paliatywną o ponad 30%. Największy wzrost nakładów dotyczył opieki stacjonarnej. Stan zasobów kadrowych w opiece paliatywnej można uznać za zadowalający, jednak wraz ze wzrostem zapotrzebowania na opiekę paliatywną będzie rosło zapotrzebowanie na kadrę specjalistyczną.