Zastosowanie treningu nordic walking u chorych ze stabilną dusznicą bolesną po zabiegu przezskórnej angioplastyki tętnic wieńcowych - Kocik, Bożena; Spannbauer, Anna; Mika, Piotr (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2018)
Nordic walking jest prostą, bezpieczną i efektywną formą aktywności fizycznej cieszącą się coraz większą popularnością w rehabilitacji kardiologicznej. Stanowi ona atrakcyjne uzupełnienie wysiłku fizycznego i jest skutecznym środkiem promocji zdrowia oraz prewencji schorzeń sercowo-naczyniowych. Coraz młodszy wiek pacjentów zapadających na choroby układu krążenia wymaga stosowania odpowiednich technik leczniczych, często ratujących życie chorego. Zabiegi przezskórnego poszerzania naczyń wieńcowych zaliczane są do głównych metod rewaskularyzacji mięśnia sercowego u pacjentów z chorobą wieńcową i są powszechnie stosowane na świecie. Kluczową rolę po zabiegu rewaskularyzacji odgrywa prewencja chorób układu sercowo-naczyniowego, której celem jest modyfikacja czynników ryzyka i wprowadzenie trwałych zmian w stylu życia, związanych m.in. ze zwiększeniem aktywności fizycznej. Skoordynowane programy rehabilitacji kardiologicznej i behawioralnej pacjentów po zabiegu przezskórnej angioplastyki tętnic wieńcowych znacząco wpływają na modyfikację czynników ryzyka związanych z chorobami układu sercowo-naczyniowego.