Wybrane problemy pielęgnacyjne okresu okołooperacyjnego u pacjentki z nawracającym zwichnięciem rzepki – opis przypadku - Jelonek, Natalia; Zmarzlak, Joanna; Turska, Anna Maria; Budnik-Szymoniuk, Maria; Cwajda-Białasik, Justyna (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2018)
Do najczęstszych urazów stawu kolanowego należą m.in. uszkodzenie więzadeł kolana, uszkodzenie łąkotek oraz uszkodzenie chrząstki stawowej. Rzadko występującym, ale znacznie obniżającym jakość życia urazem jest nawracające zwichnięcie rzepki, które charakteryzuje się całkowitym zerwaniem kontaktu powierzchni stawowych rzepki i uda. Celem pracy była analiza wybranych problemów pielęgnacyjnych pacjentki po wielokrotnym urazie stawu kolanowego – zwichnięciu rzepki, w bezpośrednim okresie po operacji rekonstrukcji więzadła rzepkowo-udowego przyśrodkowego (MPFL) kolana za pomocą artroskopii. W pracy omówiono plan opieki pielęgniarskiej nad chorą w zerowej dobie po zabiegu.