Zagrożenia dla zdrowia wynikające z połknięcia okrągłej baterii na przykładzie 22-miesięcznego dziecka - Stodolak, Anna; Gerus, Sylwester; Dzielendziak, Agata; Markiewicz, Monika M.; Kuberka, Izabela; Patkowski, Dariusz (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2018)
Połknięcie ciała obcego jest powszechnym zjawiskiem wśród dzieci. Większość przypadków ma charakter bezobjawowy, a połknięte drobne przedmioty przechodzą przez przewód pokarmowy bez żadnych powikłań. Odmienna sytuacja ma miejsce w sytuacji połknięcia baterii guzikowych, które mogą stanowić poważne zagrożenie życia. Celem niniejszej pracy jest podkreślenie znaczenia szybkiego rozpoznania i wdrożenia właściwego postępowania w przypadku połknięcia baterii przez dziecko, a także edukacja personelu pielęgniarskiego oraz rodziców/opiekunów na temat możliwych konsekwencji pozostawiania w zasięgu dzieci przedmiotów zawierających tego typu baterie. W pracy zastosowano metodę indywidualnego przypadku 22-miesięcznego chłopca hospitalizowanego w Klinice Chirurgii i Urologii Dziecięcej we Wrocławiu. Jako narzędzia badawcze wykorzystano: wywiad, obserwację i analizę dokumentacji. Po postawieniu diagnozy u dziecka wykonano gastroskopię, podczas której z przełyku z cechami oparzenia chemicznego na długości 3 cm wyjęto skorodowaną baterię tkwiącą na poziomie kręgów Th3–Th4.