Zapomniani rodzice (dorosłych) dzieci uzależnionych od alkoholu - Szczepanik, Renata; Okólska, Katarzyna (Alcoholism and Drug Addiction/Alkoholizm i Narkomania, 2018)
Rozważania zawarte w artykule są efektem analizy współczesnego piśmiennictwa naukowego poświęconego zagadnieniom rodziny z uzależnieniem od alkoholu. Ustalono, że problem alkoholizmu w rodzinie jest zwykle analizowany z dwóch perspektyw: doświadczeń dzieci i małżonków/partnerów życiowych. Rzadko (niemal wcale) uczestnikami badań są dorosłe rodzeństwo, dalsi krewni, przyjaciele rodziny, w końcu zaś – rodzice. Nawet jeśli ojcowie i matki stanowią znaczącą część badanych członków rodziny, to wnioski z badań odnoszone są do ogółu populacji krewnych osób uzależnionych od alkoholu. Nie ma odrębnych badań, które dostarczałyby odpowiedzi na pytanie o to, co się dzieje między rodzicami i ich uzależnionymi od alkoholu dorosłymi dziećmi. Otwarte pozostaje pytanie o ich dominujące problemy i potrzeby, ale również o rolę, jaką odgrywają w procesie zdrowienia swojego dziecka i jego rodziny.