Minister jak plaster. Rozmowa z Markiem Balickim - Michalak, Janusz (Menedżer Zdrowia, 2005)
Jestem przygotowany do opuszczenia ministerialnego fotela. Wiem jedno: 25 lat działalności politycznej na razie wystarczy. Mam wiele pomysłów, propozycji, ale przede wszystkim kończę bezpłatny urlop i wracam na stanowisko dyrektora Szpitala Bielańskiego. Mam jednak dużą satysfakcję z tego co się udało zrobić. Ostatni rok każdej kadencji jest przecież najtrudniejszy do wprowadzania jakichkolwiek zmian. Uważam, że dużo jest mojego osobistego wkładu w przyjęciu ustawy zdrowotnej, którą w poprzedniej wersji – przypominam – Trybunał Konstytucyjny skierował do poprawy. W rankingu ustaw pereł i bubli Gazety Prawnej znalazła się ona na jednym z czołowych perłowych miejsc. - Rozmowa z Markiem Balickim, ministrem zdrowia.