System za 4 lata - scenariusze rozwoju sytuacji - Kozierkiewicz, Adam (Menedżer Zdrowia, 2005)
Zaproponowaliśmy naszym czytelnikom i medycznym VIP-om zabawę - stworzyliśmy 18-punktową ankietę, w której zawarliśmy pytania o możliwe do przeprowadzenia zmiany w obecnie obowiązującym modelu zabezpieczenia społecznego. Co z niej wyniknęło? Pod koniec rządów POPiS-u składka zdrowotna będzie rosła powyżej 9 proc., częściowo zostanie sprywatyzowana opieka ambulatoryjna ale za to nie uda się skomercjalizować usług państwowej służby zdrowia. Nie będzie konkurencji między płatnikami ani zmian na rynku ubezpieczeń. Krótko mówiąc: nihil novi.