Obrzęki z przyczyn kardiologicznych i ich leczenie - Dobrowolski, Marcin; Dąbrowski, Rafał (Lekarz POZ, 2019)
Obrzęki są spowodowane gromadzeniem się płynu w przestrzeni pozakomórkowej i pozanaczyniowej tkanek narządów, często z nakładających się przyczyn. Tło kardiologiczne wynika głównie z prawokomorowej niewydolności serca lub działań niepożądanych jednocześnie stosowanych leków. Podstawą leczenia pozostają leki moczopędne, które mogą być stosowane jako monoterapia lub leczenie skojarzone. Ważne jest także postępowanie niefarmakologiczne. Obrzęki są ważnym objawem diagnostycznym i stanowią istotne obciążenie dla pacjentów.