Rola leków złożonych w świetle najnowszych wytycznych postępowania w nadciśnieniu tętniczym ESC/ESH 2018, ze szczególnym uwzględnieniem preparatów zawierających walsartan - Barylski, Marcin (Lekarz POZ, 2019)
Preparaty złożone to przyszłość leczenia hipotensyjnego. Lekarze mają coraz więcej doświadczeń praktycznych w ich stosowaniu, a także są świadkami pojawiania się na rynku farmaceutycznym nowych preparatów złożonych, które poprawiają współpracę z chorym, ułatwiają leczenie i stopniowo zwiększają odsetek osób z prawidłowo kontrolowanym ciśnieniem tętniczym. W niniejszej pracy omówiono rolę, jaką mogą odgrywać preparaty złożone będące połączeniem dwóch (walsartanu i amlodypiny) lub trzech (walsartanu, amlodypiny i hydrochlorotiazydu) leków hipotensyjnych, w świetle nowych wytycznych ESC/ESH 2018.