Stanowisko grupy ekspertów dotyczące miejsca iwabradyny w optymalizacji terapii u chorych z przewlekłą niewydolnością serca - Barylski, Marcin; Lelonek, Małgorzata; Mamcarz, Artur; Mastalerz-Migas, Agnieszka (Lekarz POZ, 2019)
Zwiększona częstość rytmu serca (heart rate – HR) stanowi czynnik ryzyka śmiertelności ogólnej oraz sercowo-naczyniowej w różnych populacjach pacjentów. Stosowanie klasycznych leków zwalniających HR, takich jak β-adrenolityki czy niedihydropirydynowi antagoniści kanału wapniowego (werapamil i diltiazem), jest często ograniczone z powodu ich działań niepożądanych. Iwabradyna jest unikatowym, nowoczesnym lekiem, którego mechanizm działania polega na blokowaniu prądu If w węźle zatokowo-przedsionkowym. Przekłada się to na zmniejszenie częstości HR – parametru związanego z niekorzystnym rokowaniem u pacjentów z niewydolnością serca. Poniższy dokument stanowi opinię grupy ekspertów będącą podsumowaniem aktualnej wiedzy dotyczącej iwabradyny i jej zastosowania w populacji chorych z niewydolnością serca.