Zawroty głowy w praktyce lekarza POZ - Nowacki, Przemysław (Lekarz POZ, 2019)
Doznań opisywanych jako zawroty doświadcza ok. 10% populacji. Używamy zwykle terminów „zawroty głowy typu obwodowego” i „zawroty głowy typu ośrodkowego”. Zawrotom odpowiada pierwszy termin – vertigo. W 80% przypadków zawroty typu vertigo wynikają z uszkodzenia obwodowej części układu przedsionkowego, jedynie w 20% przyczyna leży w ośrodkowej części tego układu. Drugi termin – dizziness – odnosi się do trudnych do sprecyzowania przez chorego doznań o charakterze oszołomienia, odurzenia, przyćmienia, pustki w głowie. Ze względu na odmienne pochodzenie objawów i rokowanie istotne znaczenie ma zdefiniowanie ich podłoża. W artykule scharakteryzowano zawroty typu vertigo i towarzyszące im objawy, uwzględniając ich pochodzenie obwodowe i ośrodkowe. Wymieniono także najczęstsze schorzenia, w których objawy przedsionkowe odgrywają dominującą rolę, oraz zasady leczenia chorych z tymi objawami.