Kwas masłowy – zastosowanie w praktyce klinicznej - Skrzydło-Radomańska, Barbara (Lekarz POZ, 2019)
Kwas masłowy jest naturalną substancją, jednym z trzech krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (SCFA), będących fizjologicznym produktem mikrobioty jelitowej powstającym w wyniku fermentacji niestrawnych węglowodanów. Kwas masłowy jest głównym źródłem energii dla komórek nabłonka jelitowego, odgrywa korzystną rolę troficzną, cytoprotekcyjną, wywiera wpływ na procesy proliferacji i apoptozy komórkowej. Hamuje on bezpośrednio aktywność deacetylazy histonowej (HDAC), hamuje cykl komórkowy i indukuje apoptozę, stymuluje różnicowanie komórkowe, działa immunomodulująco i przeciwzapalnie, reguluje barierę jelitową, redukuje stres oksydacyjny, moduluje czucie trzewne i motorykę jelitową. Opisano korzystne skutki działania kwasu masłowego w leczeniu uzupełniającym w nieswoistych chorobach zapalnych jelit, przewlekłym zapaleniu jelit po radio- i chemioterapii, zapaleniu zbiornika jelitowego, chorobie uchyłkowej, biegunkach infekcyjnych i zaburzeniach czynnościowych jelit. Nowa technologia produkcji z mikrootoczkowaniem w matrycy trójglicerydowej pozwoliła na skuteczne stosowanie tej naturalnej, bezpiecznej substancji w terapii drogą doustną.