Rewolucje i kontrrewolucje - Mackiewicz, Krystyna; Szczepaniak, Stanisław (Menedżer Zdrowia, 2005)
W ciągu ostatnich czterech lat lansowano przekształcenie sp zoz-ów w spółki kapitałowe, potem grożono za to sankcjami aby na końcu stworzyć pomysł spółki użyteczności publicznej pomysłu . Istnieje obawa, że rewolucyjne zmiany w organizacji systemu ochrony zdrowia staną się polską specjalnością – wskazują na to przedwyborcze zapowiedzi polityków.