Portfel na receptę - Bogusławski, Stefan (Menedżer Zdrowia, 2005)
Udział leków kardiologicznych w rynku aptecznym na Węgrzech wynosi do 31 proc. W Polsce waha się na poziomie średniej europejskiej – 21,4 proc. Świadczy to o niskich cenach leków. Według międzynarodowej spółki analitycznej IMS Health, przeciętne ceny opakowania leku na receptę w niektórych ważnych grupach leków są w Polsce niższe w porównaniu do innych krajów Unii Europejskiej. Dlaczego zatem ponad 30 proc. pacjentów realizujących recepty w polskich aptekach nie wykupuje przepisanych leków?