Wzrost kontrolowany (Menedżer Zdrowia, 2005)
Za dwa lata wartość polskiego rynku farmaceutycznego osiągnie ponad 20 mld złotych. Firmy farmaceutyczne zarabiają coraz więcej. Problem w tym, że nie wszystkie. W zeszłym roku 13 z 20 największych zagranicznych firm farmaceutycznych obecnych w Polsce zanotowało zmniejszenie przychodów. W przypadku trzech z nich spadki osiągnęły 20 proc. W utworzoną niszę weszły polskie zakłady oferujące, na ogół tańsze, leki generyczne.Jak wynika z raportu firmy analitycznej PMR (Pharmaceutical and healthcare market in Poland 2005), Polacy na leki wydają coraz więcej pieniędzy. Świadczy o tym niemal dwukrotny wzrost rynku farmaceutyków w ciągu jednego roku. Podczas gdy w 2004 r. wynosił on 2,9 proc. w latach 2005-2007, jak prognozują analitycy PMR, wyniesie on ponad 5 proc.