Lokomotywa przyszłości (Menedżer Zdrowia, 2005)
Leczenie osteoporozy pochłania rocznie w USA 10 miliardów dolarów a w Wielkiej Brytanii 1,4 mld. Szacuje się, że w krajach Unii Europejskiej złamanie kości będące efektem osteoporozy następuje co 30 sekund. Koszty jej leczenia w ciągu ostatnich trzech lat wzrosły o 33 proc. a pacjenci z osteoporozą zajmują w krajach starej piętnastki ponad pół miliona łóżek.Ile pieniędzy na leczenie osteoporozy wydaje się w naszym kraju nie wiadomo. Jedno jest pewne. Na rynku pojawił się konkurencyjny, w stosunku do importowanych, preparat, który trzykrotnie zmniejsza koszty terapii. To Ostemax 70 Comfort, którego produkcja została opatentowana przez Polpharmę a opracowanie innowacyjnej metody uzyskiwania substancji czynnej jest zasługą zespołu kierowanego przez prof. Janusza Rachonia z Politechniki Gdańskiej.