Szpitalny holding - Balicki, Wojciech (Menedżer Zdrowia, 2005)
Szpital kliniczny wydaje rocznie na leki średnio 5 mln złotych, co w przypadku pięciu szpitali daje kwotę 25 mln złotych. Prawo zamówień publicznych dopuszcza możliwość przeprowadzenia wspólnego postępowania przetargowego i udzielenia zamówienia np. przez wszystkie szpitale kliniczne w regionie. Na takim działaniu można by zaoszczędzić nawet 12 mln zł. Dlaczego zatem szpitale nie łączą się w holdingi i nie korzystają z takich możliwości.