Karmin – pomijany alergen w diagnostyce natychmiastowej i przewlekłej nadwrażliwości o nieznanej przyczynie - Sadowska, Beata; Chełmińska, Marta (Alergologia Polska - Polish Journal of Allergology, 2019)
Karmin (E120, Natural Red 4, color index no. 75470) jest naturalnym czerwonym barwnikiem uzyskiwanym z wysuszonych ciał insektów Dactylopius coccus płci żeńskiej, powszechnie stosowanym w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i farmaceutycznym. Zanieczyszczenia białkowe w karminie pochodzące z owadów mogą odpowiadać za reakcje alergiczne. Zarejestrowano ponad 80 przypadków nadwrażliwości po spożyciu, inhalacji lub kontakcie z karminem. Reakcje anafilaktyczne, pokrzywka i alergia kontaktowa zdarzały się głównie u pacjentek z atopią, podczas gdy astmę zawodową diagnozowano w większości u chorych płci męskiej po przedłużonej ekspozycji na E120. Reakcje nadwrażliwości zależne od IgE mogą pojawić się natychmiast lub nawet po kilku godzinach od spożycia karminu. Punktowe testy skórne z karminem są dodatnie u ok. 3% pacjentów diagnozowanych z powodu alergii pokarmowej i jest to prosta metoda przesiewowa na E120. W ocenie nadwrażliwości wykorzystuje się pomiar miana przeciwciał sIgE, test aktywacji bazofilów, testy płatkowe oraz prowokację doustną lub inhalacyjną. Obecnie nie są dostępne europejskie standardy postępowania w nadwrażliwości na karmin.