Profesora Wiesława Jędrzejczaka plan naprawczy dla polskiej onkologii - Jędrzejczak, Wiesław Wiktor (Menedżer Zdrowia, 2019)
Polska onkologia, która musi zapewnić opiekę ponad pół miliona chorym, stoi na jednej nodze: nodze monospecjalistycznych szpitali onkologicznych. Jest w związku z tym niewydolna i nie ma właściwej oferty dla tych pacjentów, u których choroba nowotworowa występuje w szerszym kontekście niewydolności serca, nerek czy wątroby. Tę ofertę mogłyby uzupełnić uniwersyteckie ośrodki onkologiczne, które jako umowna druga noga mogłyby dodatkowo poprawić wczesne wykrywanie chorób nowotworowych, lepiej kształcąc w tym zakresie przyszłych lekarzy. Umożliwiłyby też większy dopływ do specjalizacji onkologicznych wybitnie zdolnej młodzieży.