Rak w szpitalu uniwersyteckim - Wallner, Grzegorz (Menedżer Zdrowia, 2019)
Wyniki leczenia chirurgicznego nowotworów zależą przede wszystkim od stopnia zaawansowania choroby. Ale w rzeczywistości jest też tak, że różnią się one w zależności od ośrodka onkologicznego, w którym wykonano operację. Mimo że profil epidemiologiczny pacjentów z nowotworami jelita grubego jest podobny we wszystkich województwach naszego kraju, to wskaźniki śmiertelności różnią się nawet dwukrotnie pomiędzy różnymi regionami. Około 85 proc. nowotworów przełyku, żołądka, wątroby i trzustki jest leczonych chirurgicznie w wyspecjalizowanych narządowo klinikach w szpitalach uniwersyteckich. Dlaczego tak się dzieje?