Pacjent wędrownik Rozmowa z Jackiem Jassemem - Lurka, Krystian (Menedżer Zdrowia, 2019)
– Chory na nowotwór wędruje od jednej instytucji do drugiej, często z plikiem skierowań w ręce, niepewny i z wątpliwościami. Nie wie, który ośrodek jest najlepszy – przyznał prof. Jacek Jassem, kierownik Katedry i Kliniki Onkologii i Radioterapii Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego.