Szpitale powiatowe potrzebują racjonalnej polityki Rozmowa z Andrzejem Płonką - Lurka, Krystian (Menedżer Zdrowia, 2019)
– Szpitale powiatowe 83 proc. przychodów wydają na płace – mówi Andrzej Płonka, prezes Związku Powiatów Polskich. Krytycznie ocenia niską wycenę świadczeń zdrowotnych i sieć szpitali. – Minister zapowiedział, że trwają prace nad rozwiązaniami dla szpitali powiatowych. Problemem jest to, że ustalenia mają być przedstawione dopiero w połowie roku. To stanowczo zbyt późno – zaznacza.