Zdrowotna piątka - Murkowski, Maciej (Menedżer Zdrowia, 2019)
W systemie opieki zdrowotnej w Polsce konieczne są fundamentalne zmiany. W pierwszej kolejności powinny one dotyczyć zasadniczych obszarów: organizacji systemu opieki zdrowotnej, problemu właściciela zakładów (przede wszystkim szpitali powiatowych), obligatoryjności zarządzania jakością świadczeń i odpowiednich instrumentów, ponownej integracji opieki zdrowotnej i społecznej oraz modelu finansowania świadczeń.