Koncepcje menopauzy. Część II – ujęcie ewolucyjne i rozwojowe - Bielawska-Batorowicz, Eleonora (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2005)
Część II przeglądu koncepcji menopauzy poświęcona jest prezentacji dwóch ujęć menopauzy: ewolucyjnego i rozwojowego. Koncepcja ewolucyjna wyjaśnia adaptacyjne znaczenie menopauzy i jej rolę w sukcesie reprodukcyjnym gatunku ludzkiego, tłumaczy również brak odpowiednika menopauzy u mężczyzn. W artykule przedstawiono argumenty odnoszące się do dwóch głównych hipotez dotyczących roli menopauzy: hipotezy niedojrzałości i toku życia oraz hipotezy babki. Uzupełnia je prezentacja argumentów na rzecz hipotezy opieki krewnych ze strony ojca. Ujęcie rozwojowe pozwala umieścić menopauzę w cyklu życia kobiety i odnieść ją do zadań przypadających na daną fazę rozwoju, w tym przypadku na okres dojrzałości, zwany również wiekiem średnim. Podstawowym zadaniem rozwojowym tej fazy jest akceptacja zmian biologicznych związanych z wiekiem.