Wpływ produktów i preparatów z soi na problemy zdrowotne kobiet w okresie menopauzy w świetle randomizowanych badań klinicznych (część 2.) - Kanadys, Wiesław M. (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2005)
Deficyt endogennych estrogenów i towarzyszące mu zmiany morfologiczne, metaboliczne i funkcjonalne mogą być przynajmniej częściowo odpowiedzialne za wzrost częstości występowania chorób sercowo-naczyniowych, szczególnie choroby niedokrwiennej serca (IHD) i incydentów mózgowo-naczyniowych u kobiet po menopauzie. Niższe wskaźniki zachorowalności i umieralności na IHD u kobiet japońskich w porównaniu z kobietami amerykańskimi (~8-krotnie niższe w grupie kobiet w wieku 40–69 lat) pozwalają na postawienie hipotezy o ochronnym działaniu na układ krążenia tradycyjnej diety bogatosojowej. Dane z badań obserwacyjnych, potwierdzone wynikami badań podstawowych, sugerują rolę substytucji sojowej w prewencji pierwotnej i wtórnej IHD. Celem pracy jest krytyczny przegląd badań randomizowanych, zaślepionych, kontrolowanych z użyciem placebo , poświęconych efektom działania diety bogatosojowej lub preparatów pochodzenia sojowego (białko sojowe i/lub izoflawony) na gospodarkę lipidową, reaktywność naczyń i czynniki promiażdżycowe (lipoproteina (a), proces zapalny/białko C-reaktywne, peroksydacja lipidów, homocysteina). Wyniki badań są niejednoznaczne, często sprzeczne; w większości z nich nie wykazano różnic statystycznie istotnych w porównaniu z grupą kontrolną.