Standaryzacja badań z zakresu genetyki sądowej – stan aktualny na świecie i wstęp do wytycznych w Polsce w odniesieniu do prac Zespołu Ekspertów ds. Standardów i Opiniowania Polskojęzycznej Grupy Roboczej Międzynarodowego Towarzystwa Genetyki Sądowej (ISFG-PL) - Jacewicz, Renata (Archiwum Medycyny Sądowej i Kryminologii/Archives of Forensic Medicine and Criminology, 2018)
Genetyka sądowa, której początki w Wielkiej Brytanii datuje się na 1985 r., a w Polsce na 1989 r., to jedna z najszybciej rozwijających się dziedzin badań. Wykorzystuje się w niej najnowocześniejsze, wysokoprzepustowe technologie, w tym badanie zmienności genomu ludzkiego za pomocą masowego równoległego sekwencjonowania, które pozwalają m.in. na analizę cech wyglądu i pochodzenia człowieka. Technologie te współistnieją z wystandaryzowanymi technikami multipleksowej analizy krótkich tandemowych powtórzeń za pomocą rozdziału kapilarnego, które pozwalają uzyskać unikalny profil osobniczy i zminimalizować koszty. Kluczową rolę w genetycznych badaniach sądowych odgrywają akty prawne, a także standardy badawcze i wytyczne tworzone przez opiniotwórcze instytucje i zespoły eksperckie. Niniejsze opracowanie przedstawia aktualnie obowiązujące normy w tym zakresie. Poprzedza ono prezentację wytycznych dotyczących głównych aspektów badań w dziedzinie genetyki sądowej w Polsce, opracowywanych przez zespół ekspertów Polskojęzycznej Grupy Roboczej Międzynarodowego Towarzystwa Genetyki Sądowej oraz Komisji Genetyki Sądowej Polskiego Towarzystwa Medycyny Sądowej i Kryminologii.