Standard w doustnej hormonalnej terapii zastępczej u kobiet po menopauzie – czy jest nim 1 mg 17β-estradiolu w połączeniu z dydrogesteronem? - Pertyński, Tomasz; Stachowiak, Grzegorz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2005)
Niskie dawki naturalnego estrogenu – jakim jest 17β-estradiol – w połączeniu z progestagenem o niskim lub zerowym powinowactwie do receptorów androgenowych, gliko- i mineralokortykoidowych – dydrogesteron – zastosowane u kobiet po menopauzie pozwalają zmniejszyć ryzyko szeregu objawów ubocznych typowych dla HTZ, takich jak rak sutka, nowotwory endometrium, nieprawidłowe krwawienia maciczne, czy choroby układu krążenia – miażdżyca, nadciśnienie tętnicze, choroba zakrzepowo-zatorowa. Będąc skuteczną terapią dolegliwości i schorzeń okresu menopauzy, w tym osteoporozy, mogą w niedalekiej przyszłości stać się standardem w doustnej HTZ.