Hormonalna terapia zastępcza u kobiet uzależnionych od dymu tytoniowego - Paszkowski, Tomasz; Wrona, Wojciech (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2005)
Autorzy przedstawiają epidemiologię i patofizjologię narażenia kobiety około- i postmenopauzalnej na dym tytoniowy. Szczegółowo opisano wpływ palenia tytoniu na metabolizm estrogenów oraz na skuteczność i profil bezpieczeństwa terapii hormonalnej u palaczek. W świetle obecnego stanu wiedzy u kobiet palących papierosy, które kwalifikują się do HTZ należy prowadzić terapię hormonalną drogą parenteralną przy użyciu minimalnie skutecznych dawek.