Zaburzenia kontroli posturalnej, wzorca chodu i funkcji mięśni w cukrzycy: czy jest to problem u dzieci i młodzieży z cukrzycą typu 1? - Ławnicki, Jakub; Hansdorfer-Korzon, Rita; Myśliwiec, Małgorzata (Pediatric Endocrinology Diabetes and Metabolism, 2019)
Cukrzyca związana jest z ryzykiem występowania przewlekłych powikłań powiązanych z mikrokrążeniem, takich jak neuropatia. Naj-częściej występującą formą jest cukrzycowa neuropatia obwodowa, która wiąże się z przewlekłą niesprawnością i pogorszeniem jakości życia. Zaburzenia kontroli posturalnej, chodu i funkcji mięśni są szeroko opisywane w literaturze, niemniej jednak nie do końca wyja-śniona jest rola innych czynników niezwiązanych z neuropatią. Chociaż neuropatia występuje rzadko u dzieci i młodzieży chorych na cukrzycę typu 1, istnieją dowody, że pierwsze zmiany i objawy mogą pojawiać się na wczesnych etapach choroby. Nie ma jednak żad-nych doniesień na temat zmian funkcjonalnych związanych ze stanem układu nerwowo-mięśniowego w populacji pediatrycznej z cu-krzycą typu 1.