Wyniki leczenia skojarzonego chemioimmunoterapią czerniaka złośliwego w IV stopniu zaawansowania klinicznego - Tujakowski, Jerzy; Roszkowski, Krzysztof; Żurawski, Bogdan (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2005)
Wstęp: Czerniak złośliwy z przerzutami odległymi uznawany jest za nowotwór wysoce oporny na leczenie. W prezentowanym badaniu autorzy podjęli próbę oceny skuteczności leczenia czerniaka złośliwego w IV stopniu zaawansowania, stosując połączenie wielolekowej chemioterapii z immunoterapią i hormonoterapią. Oceniano efekty kliniczne i toksyczność leczenia. Materiał i metody: W pilotażowym badaniu brało udział 12 chorych: 8 mężczyzn i 4 kobiety w wieku 23–61 lat. Okres obserwacji wynosił 4–11 mies. Stosowano schemat leczenia zawierający: CCNU, dakarbazynę, cisplatynę, interferon-alfa, interleukinę-2 oraz tamoksyfen. Cykl leczenia powtarzano co 21 dni. Zakładano podanie 3–6 kursów. Wyniki: U 3 pacjentów stwierdzono całkowitą remisję ocenianą wg standardowych kryteriów, trwającą ok. 6 mies., u 5 chorych brak odpowiedzi na stosowane leczenie, u 3 progresję choroby, 1 osoba nie zgłosiła się po pierwszym kursie. U 8 chorych stwierdzono III i IV stopień toksyczności hematologicznej wg WHO, u 4 chorych II stopień. Ze względu na objawy uboczne towarzyszące terapii 6 chorych samodzielnie podjęło decyzję o przerwaniu leczenia. U większości chorych leczenie przerwano z powodu nasilonej toksyczności. Mediana czasu przeżycia wynosiła 5 mies. Wnioski: Biorąc pod uwagę toksyczność terapii oraz niewielki odsetek pozytywnych odpowiedzi, stosowanie intensywnej chemioimmunoterapii skojarzonej z hormonoterapią wg przedstawionego schematu nie znajduje uzasadnienia w praktyce klinicznej.