Ocena wybranych parametrów antropometrycznych u dzieci urodzonych z ciąż powikłanych cukrzycą ciążową – doniesienie wstępne - Wilk, Małgorzata; Horodnicka-Józwa, Anita; Molęda, Piotr; Petriczko, Elżbieta; Ciechanowski, Przemysław; Safranow, Krzysztof; Walczak, Mieczysław (Pediatric Endocrinology Diabetes and Metabolism, 2014)
Wstęp. Aktualne doniesienia z literatury wskazują na podwyższone ryzyko występowania otyłości / chorób układu krążenia i cukrzycy u dzieci pochodzących z ciąż powikłanych cukrzycą ciążową. Celem pracy była analiza wybranych parametrów antropometrycznych u dzieci urodzonych z ciąż powikłanych cukrzycą ciążową. Materiał i metody. Badaniem objęto 43 dzieci w wieku 7–15 lat pochodzących z ciąż powikłanych cukrzycą ciążową. Z wywiadu lekarskiego i dokumentacji medycznej uzyskano dane dotyczące parametrów antropometrycznych matki przed ciążą, przebiegu ciąży oraz parametrów antropometrycznych noworodka. Przeprowadzono ogólnopediatryczne badanie przedmiotowe z oceną pokwitania według skali Tannera. U dzieci i matek dokonano pomiaru wysokości oraz masy ciała i obliczono BMI. W grupie badanej oceniono obwody talii i bioder. Wyniki. U noworodków matek z obecną przed ciążą nadwagą lub otyłością odnotowano większą masę urodzeniową (p = 0,02), obwód głowy (p=0,02) i klatki piersiowej (p=0,03). Analiza parametrów noworodkowych względem typu cukrzycy ciążowej nie wykazała istotnych różnic. Otyłość (BMI> 95 centyla) rozpoznano u dziewięciorga (20,9 %), a nadwagę (BMI w przedziale 85–94 centyla) u sześciorga badanych dzieci (13,9%). U dzieci w stadium pokwitania III–V wykazano wyższe wartości SD (standard deviation) dla masy ciała (p= 0,02), BMI (p = 0,02) i obwodu talii (p = 0,03) w porównaniu z tymi w stadium I–II. Dzieci matek z przedciążową nadwagą lub otyłością osiągnęły większą masę ciała, BMI oraz obwody talii i bioder. Matki dzieci z BMI > 90 centyla w chwili badania miały większą masę ciała i BMI w porównaniu do matek dzieci szczuplejszych. Wnioski. Nadmierna masa ciała przed ciążą u matek z cukrzycą ciążową może wpływać nie tylko na parametry antropometryczne noworodka i prowadzić do rozwoju makrosomii, ale może być również czynnikiem predysponującym do rozwoju nadwagi i otyłości w późniejszych okresach rozwojowych.