Czynniki ryzyka sercowo-metabolicznego w zespole Turnera - Gawlik, Aneta; Gieburowska, Joanna; Małecka-Tendera, Ewa (Pediatric Endocrinology Diabetes and Metabolism, 2014)
Obecność wrodzonej wady układu krążenia i nadciśnienia tętniczego, mała masa urodzeniowa, skłonność do nadwagi i otyłości, częstsze zaburzenia gospodarki węglowodanowej i lipidowej są czynnikami zwiększającymi ryzyko wczesnych zgonów sercowonaczyniowych w grupie chorych z zespołem Turnera (ZT). Ryzyko to jest trzykrotnie wyższe niż w populacji ogólnej, a długość życia kobiet z ZT jest przeciętnie mniejsza o 10 lat. Leczenie hormonalne z zastosowaniem różnych algorytmów estrogenoterapii i z użyciem suprafizjologicznych dawek rekombinowanego hormonu wzrostu może dodatkowo modyfikować te czynniki. W opracowaniu przedstawiono aktualny przegląd literatury odnoszący się do analizy markerów ryzyka sercowo-metabolicznego występujących u dziewcząt i kobiet z ZT.