Trudności diagnostyczne w przypadku chłonkotoku w jamie opłucnowej i otrzewnowej u chorego z międzybłoniakiem opłucnej - Karpińska-Jazdon, Lidia; Spychalski, Wojciech (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2005)
Międzybłoniak złośliwy tworzy rozległe nacieki błon surowiczych. Jeśli rozrost nowotworowy dotyczy naczyń chłonnych lub ich otoczenia, dochodzi do zamykania dróg chłonnych, wzrostu ciśnienia i w efekcie do pojawienia się wysięku chłonnego. W pracy opisano przypadek chorego, u którego chłonka pojawiała się stopniowo w różnych jamach ciała. Szeroko zakrojona i powtarzana w ciągu 10 mies. diagnostyka nie doprowadziła do rozpoznania. Chory początkowo był leczony zachowawczo z powodu obecności chłonki w prawej jamie opłucnowej. Ze względu na brak efektu, operacyjnie podkłuto przewód piersiowy, uzyskując krótkotrwałą poprawę. Z czasem chłonka gromadziła się na wszystkich piętrach dróg chłonnych i przewodu piersiowego. Rozpoznanie ustalono dopiero w chwili pojawienia się przerzutów międzybłoniaka do węzłów chłonnych. Sądzimy, że wykonanie biopsji opłucnej lub limfangiografii w początkowej fazie diagnostyki doprowadziłyby do wcześniejszego rozpoznania. Ze względu na wzrost zachorowań na mezoteliomę wzrasta prawdopodobieństwo spotkania podobnych przypadków o nietypowym przebiegu choroby, której głównym objawem jest chłonkotok.