Czy dzieci z uzdrowiska są zdrowe? Nadwaga i otyłość wśród dzieci i młodzieży z Kudowy-Zdroju - Połubok, Joanna; Gonera, Aleksandra; Ubysz, Jakub; Wójcik, Maria; Kozicka, Marta; Barg, Ewa (Pediatric Endocrinology Diabetes and Metabolism, 2015)
Nadwaga i otyłość jest coraz częstszym problemem również wśród dzieci i młodzieży. Cel pracy. Celem pracy jest ocena rozwoju dzieci i młodzieży z Kudowy-Zdroju oraz ocena częstości występowania nadwagi i otyłości w badanej populacji w zależności od zastosowanego wskaźnika. Materiały i metody. Grupę badaną stanowiło 545 osób w wieku 5–16 lat (śr. 10,06±2,68), uczniów Szkoły Podstawowej oraz Gimnazjum w Kudowie Zdrój. Oceniono następujące parametry antropometryczne: masę i wysokość ciała, BMI, wskaźnik Queteleta, wskaźnik Rohrera, obwód talii, obwód bioder, wskaźnik talia/wysokość (WHtR). Badane parametry przedstawiono w wartościach SDS ze względu na rozpiętość wieku. Wyniki. Nadwagę lub otyłość na podstawie BMI SDS ( wartość >1,6) stwierdzono u 26,7% dzieci z klas 0–3, 22,02% dzieci z klas 4–6 oraz 22,52% gimnazjalistów. Średnie wyższe wartości BMI SDS wykazywali uczniowie klas 0–3 (śr. 0,95±2,17) w porównaniu do uczniów klas 4–6 (śr. 0,37±1,71) oraz gimnazjalistów (śr.0,65±1,61),(p=0,023). Wartości wskaźnika Rohrera SDS wskazujące na nadwagę lub otyłość stwierdzono u 22,84% dzieci, natomiast dla wskaźnika Queteleta SDS u 17,13% dzieci. Podwyższone wartości dla obwodu bioder SDS stwierdzono u 19,48% dzieci, a dla obwodu talii SDS u 17,5% dzieci. W grupie dzieci z nadwagą i otyłością u 59,4% stwierdzono podwyższone wartości obwodu talii SDS oraz u 53,4% podwyższone wartości obwodu bioder SDS. Wskaźnik WHtR był podwyższony u 8,3% dzieci, częściej u chłopców (p<0,001), odpowiednio u 3,1% dziewczynek oraz u 13,07% chłopców. Wnioski. BMI jest najczulszym wskaźnikiem określającym nadwagę i otyłość. Nadwaga i otyłość jest częstym zaburzeniem wśród dzieci z Kudowy Zdroju. Zalecana jest edukacja uczniów i ich rodzin w zakresie zdrowego stylu życia w celu zredukowania występowania nadwagi i otyłości.