Problemy terapeutyczne w zaburzeniach rozwoju płci - Bajszczak, Katarzyna; Słowikowska-Hilczer, Jolanta (Pediatric Endocrinology Diabetes and Metabolism, 2016)
Dla prawidłowego rozwoju płciowego konieczna jest zgodność między płcią genetyczną, gonadalną, genitalną, somatyczną oraz psychiczną. Jeśli brak jest tej zgodności, pojawiają się zaburzenia rozwoju płci (ang.: disorders of sex development, DSD). Postępowanie medyczne w takich przypadkach stwarza wiele problemów, które w znacznej mierze wynikają z braku dostatecznej wiedzy na temat patofizjologii tych zaburzeń. Główne trudności, z jakimi spotyka się zespół diagnostyczno-terapeutyczny, to: ustalenie płci metrykalnej, przewidywanie tożsamości płciowej, czynności hormonalnej gonad oraz płodności, a także decyzja co do podjęcia zabiegów chirurgicznych obejmujących narządy płciowe oraz gonady. Zaburzenia rozwoju płci prowadzą także do problemów psychologicznych u pacjentów i ich rodzin, ponieważ utrudniają prawidłowe funkcjonowanie społeczne.