Faza miesiąca miodowego – co wiemy o czynnikach, które mogą modulować okres remisji w cukrzycy typu 1 - Sokołowska, Magdalena; Chobot, Agata; Jarosz-Chobot, Przemysława (Pediatric Endocrinology Diabetes and Metabolism, 2016)
Niektórzy pacjenci z cukrzycą typu 1 (T1DM) często wkrótce po rozpoczęciu leczenia insuliną wymagają podaży jej mniejszych dawek. W piśmiennictwie zjawisko to określa się okresem remisji lub miesiąca miodowego. U większości pacjentów remisja jest jedynie częściowa, natomiast w bardzo rzadkich przypadkach może być również całkowita. Ostatnie doniesienia sugerują, że odpowiednie leczenie oraz opieka i kontrola w trakcie fazy miesiąca miodowego mogą potencjalnie wydłużyć ten okres lub nawet całkowicie zatrzymać proces destrukcji pozostałych komórek ß. Z tego powodu ten okres choroby budzi tak wielkie zainteresowanie. Faza remisji następuje zwykle około 3 miesiący po rozpoczęciu leczenia insuliną. Czas trwania okresu miesiąca miodowego wynosi od 1 miesiąca do nawet 13 lat – przyjmując średnią wartość 9,2 miesiąca. Przeanalizowano różnorodne czynniki kliniczne oraz metaboliczne, aby określić ich potencjalny wpływ na częstość występowania remisji oraz czas jej trwania. Jednakże stopień, w jakim wpływają one na fazę miesiąca miodowego, jest nadal przedmiotem dyskusji. Nowe potencjalne czynniki są również obecnie tematem badań naukowych.  Nasz artykuł przedstawia najnowsze doniesienia dotyczące okresu remisji w T1DM.