Insulinoterapia w żywieniu pozajelitowym u chłopca z cukrzycą typu 1 po gastroskopii powikłanej wystąpieniem krwiaka śródściennego dwunastnicy – opis przypadku - Ramotowska, Anna; Groele, Lidia; Mytyk, Aleksandra; Banaszkiewicz, Aleksandra; Szypowska, Agnieszka (Pediatric Endocrinology Diabetes and Metabolism, 2016)
Przedstawiamy przebieg insulinoterapii w trakcie całkowitego żywienia parenteralnego zastosowanego u chłopca z cukrzycą typu 1, leczonego osobistą pompą insulinową (OPI), u którego doszło do powstania śródściennego krwiaka dwunastnicy (ŚKD) jako powikłania diagnostycznej gastroskopii. W dotychczasowych opracowaniach brak jest wytycznych co do terapii insuliną w żywieniu pozajelitowym u dzieci. Dodatkowo ŚKD to bardzo rzadkie powikłanie endoskopii górnego odcinka przewodu pokarmowego. Do tej pory opisano w literaturze nieliczne przypadki.