Czynniki środowiskowe wpływające na wyrównanie metaboliczne dzieci poniżej 10 roku życia chorujących na cukrzycę typu 1 - Piechowiak, Katarzyna; Zduńczyk, Beata; Szypowska, Agnieszka (Pediatric Endocrinology Diabetes and Metabolism, 2017)
Wstęp. Wyrównanie metaboliczne małych dzieci chorujących na cukrzycę typu 1 (T1D) zależy od rodziców i środowiska, w jakim dziecko funkcjonuje. Celem pracy jest ocena czynników środowiskowych wpływających na wyrównanie metaboliczne małych dzieci chorujących na T1D leczonych przy pomocy pompy insulinowej. Materiały i metody. Rodzice dzieci poniżej 10 roku życia wypełniali kwestionariusze: Skalę uogólnionej własnej skuteczności, Miarę jakości życia pacjenta z cukrzycą–wariant dla rodzica, Skalę depresji Becka oraz kwestionariusz oceniający czynniki socjoekonomiczne. Wyniki. Zanalizowano 165 kwestionariuszy. U 66% dzieci stwierdzono HbA1c<7.5% (<58mmol/mol). W regresji logistycznej wykazano następujące czynniki związane z HbA1c ≥7.5% (≥58mmol/mol): niepełna rodzina (p=0.003), niski dochód <250EURO (p=0.017), wykształcenie rodzica (p<0.05), podjadanie (p=0.0006), u rodziców dzieci ≥6 roku życia jakość życia (p=0.037). U rodziców dzieci <6 roku życia stwierdzono wyższy poziom własnej skuteczności w porównaniu do rodziców dzieci ≥6 roku życia (p=0.046). Wnioski. Rodzice małych dzieci nie są jednorodną grupą. Niższy poziom wykształcenia i samotne rodzicielstwo stanowi ryzyko gorszego wyrównania metabolicznego. Więcej uwagi należy zwrócić na problem podjadania.  Skróty: BDI – Skala Depresji Becka, CI–przedział ufności, GSES – Skala Uogólnionej Własnej Skuteczności, HbA1c – hemoglobina glikowana, OR- iloraz szans, PDQOLQ –Miara jakości pacjenta z cukrzycą-wariant dla rodzica, T1D – cukrzyca typu 1