Prewencja chorób układu sercowo-naczyniowego w podstawowej opiece zdrowotnej – punkt widzenia lekarza domowego - Starczewska, Marta E.; Pietrasik, Arkadiusz; Główczyńska, Renata; Filipiak, Krzysztof J.; Opolski, Grzegorz (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2005)
W artykule przedstawiono wyniki obejmujące analizę danych z kwestionariusza lekarza dołączonego do ankiet wysyłanych do lekarzy podstawowej opieki zdrowotnej (poz) w ramach badania POLKARD-SPOK ( Standard podstawowej opieki kardiologicznej ). Badanie prowadzone jest w ramach Narodowego programu profilaktyki i leczenia chorób układu sercowo-naczyniowego POLKARD 2003–2005. POLKARD-SPOK jest badaniem epidemiologicznym, mającym na celu ocenę aktualnego stanu opieki kardiologicznej wśród lekarzy poz. Na jego potrzeby opracowano 2 rodzaje ankiet; jedną obejmującą dane na temat pacjenta, a drugą dotyczącą lekarza. Przedmiotem niniejszego opracowania jest właśnie analiza kwestionariusza lekarza.