Współistnienie łuszczycy wpływa na przebieg cukrzycy typu 1 u dzieci - Michalak, Arkadiusz; Koptas, Marta; Świercz, Aleksandra; Wyka, Krystyna; Hogendorf, Anna; Szadkowska, Agnieszka; Młynarski, Wojciech; Fendler, Wojciech (Pediatric Endocrinology Diabetes and Metabolism, 2017)
Wstęp. W doniesieniach literatury łuszczyca wiąże się z insulinoopornością, charakterystyczną dla cukrzycy typu 2. Potencjalnie stan ten może wpływać również na przebieg cukrzycy typu 1 (T1D). Cel pracy. Zbadanie, czy pacjenci pediatryczni z cukrzycą typu 1 i łuszczycą prezentują odmienny przebieg cukrzycy. Materiał i metody . Pacjenci z T1D zdiagnozowaną w latach 2002–2011 zostali retrospektywnie ocenieni w poszukiwaniu towarzyszącej łuszczycy. Do wyłonionej w ten sposób grupy dobrano kontrolę dzieci z samą T1D w stosunku 1:10 pod kątem płci i czasu trwania cukrzycy. Zebrano dane kliniczne z okresu rozpoznania cukrzycy oraz parametry wyrównania metabolicznego z wizyt kontrolnych po 6 miesiącach od rozpoznania cukrzycy. Wyniki. Zidentyfikowano 14 pacjentów z T1D i łuszczycą, dobrano 140 pacjentów z grupy kontrolnej, z których łącznie 129 (68 chłopców) włączono do analizy. W porównaniu do grupy kontrolnej pacjenci z T1D i łuszczycą charakteryzowali się wyższym stężeniem C-peptydu podczas rozpoznania T1D (mediana 0,38ng/ml vs 0,15ng/ml, p=0,02) oraz nieistotnie niższym stężeniem hemoglobiny glikowanej (6,0 vs 6,6%, p=0,11), całkowitego cholesterolu (143mg/dl vs 159mg/dl, p=0,14) i cholesterolu HDL (54,5mg/dl vs 59mg/dl, p=0,11) po 6 miesiącach od rozpoznania cukrzycy. Wnioski. Pacjenci z T1D i towarzyszącą łuszczycą wykazują wyższe stężenia endogennej insuliny w chwili rozpoznania cukrzycy oraz mają tendencję do lepszego wyrównania cukrzycy w trakcie pierwszych 6 miesięcy choroby.